Hoe vind ik een inspirerende vergaderlocatie?

‘Inspirerend’ is een lastig begrip. Waar de een volop goede ideeën aan overhoudt, vindt de ander het misschien vooral heel druk. Het maakt natuurlijk ook uit wat precies je doel is met een bijeenkomst. In dit artikel over inspirerende vergaderlocaties geven we u een aantal tips.

Waarom wilt u een inspirerende vergaderlocatie?

Vergaderingen zijn er in alle soorten en maten. Per meeting hebben de aanwezigen weer een ander doel. Bijvoorbeeld:

  • Het wekelijkse teamoverleg (op de hoogte blijven).
  • Meeting met een klant (vertrouwen bouwen, feedback geven).
  • Management- of projectoverleg (knopen doorhakken).
  • Creatieve brainstorm (nieuwe ideeën opdoen).
  • Strategische bijeenkomst (langetermijnplannen maken).

Voor elk van deze overleggen zou je een inspirerende omgeving kunnen verzinnen. Vanwege tijds- en budgetredenen ligt het echter niet voor de hand om elk teamoverleg op een bijzondere locatie te houden. Een keertje met het team in een luxe restaurant vergaderen kan echter wel weer bijdragen aan het groepsgevoel en onderling begrip.

Bedenk voor u een vergaderlocatie boekt altijd eerst goed wat precies uw doel is met de bijeenkomst. Bedenk in wat voor soort omgeving de aanwezigen (en de aard van hun functie + karakter) het beste tot hun recht komen en hoe de omgeving daaraan bijdraagt.

We geven u graag een aantal ideeën:

Inspiratie halen uit de natuur

Verandering van spijs doet eten. Dat geldt zeker ook voor de omgeving waarin u zich bevindt. Spreekt u normaal gesproken af in de stad, zoals een vergaderlocatie Amsterdam, dan kan het nuttig zijn om een keertje het platteland op of de natuur in te gaan voor de verandering.

Voordelen van vergaderen in de natuur:

  • Tijdens een wandeling in het groen komt u op nieuwe ideeën.
  • Minder afleiding in de buurt, zoals in een stad het geval is.
  • Frisse lucht is ook fysiek goed voor de mens.
  • Meer ruimte voor een vriendelijke prijs.

Een inspirerende vergaderlocatie in de natuur is bijvoorbeeld handig wanneer u wilt gaan brainstormen over een nieuw congres of een strategisch plan wilt schrijven voor de komende jaren.

Een vergaderruimte met kunst

“Those who do not want to imitate anything, produce nothing.” ― Salvador Dalí

Ideeën ontstaan niet volledig uit het niets. Inspirerende kunst helpt u om het creatieve proces op gang te brengen. Gelukkig zijn er in Nederland erg veel musea waar u kunt vergaderen. Denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan kerken, kloosters of monumentale panden waar u vaak van mooie schilderijen, tekeningen of beeldhouwwerken kunt genieten.

Los van de inspiratie geeft vergaderen in een omgeving met kunst natuurlijk blijk van een goede smaak. Erg geschikt wanneer u een goede indruk wilt achterlaten bij klanten of andere relaties.

Inspiratie door architectuur

Nederland staat vol met prachtige gebouwen. Fulltime een kantoor huren in een monumentaal pand kan al snel prijzig worden (nog los van alle restricties op erfgoed), maar u kunt natuurlijk wel voor een speciale gelegenheid een kasteelzaal, theater of industrieel erfgoed afhuren.

Zoekt u een bijzondere vergaderlocatie Rotterdam? Denk dan bijvoorbeeld aan een locatie met uitzicht op skyline van de stad. Wie liever een vergaderlocatie Amsterdam huurt, heeft de keuze aan legio 17e- 18e- en 19e-eeuwse monumenten in de binnenstad.

Handig aan de grootstedelijke locaties is dat ze eenvoudig te bereiken zijn voor belangrijke (internationale) deelnemers met weinig tijd. Bijvoorbeeld bij een overleg om knopen door te hakken.

Lekker eten is ook heel inspirerend

Is een ‘standaard’ zaaltje in een hotel of congrescentrum dan niet inspirerend? Dat hangt er maar net vanaf wie u het vraagt.

Een groot voordeel van vergaderen bij een professionele horeca-onderneming is dat er ook vaak goede catering is. De een krijgt inspiratie van Salvador Dalí, de andere haalt misschien meer ideeën uit een lekkere sandwich met zalm bij de lunch.

Het beste is om beide te combineren. Maar ziet u zich vanwege het budget genoodzaakt om te kiezen? Houd dan rekening met het publiek.

Vind snel jouw perfecte locatie