Is het mogelijk om op een landgoed te trouwen?

Waarom zou u gaan trouwen in de grauwe stad? Nederland kent verrassend veel historische landgoederen waar u zich met vrienden en familie terug kunt trekken voor een sprookjesachtige bruiloft.

Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is: qua budget bent u waarschijnlijk meer kwijt dan voor een zaaltje in de stad, en ook qua regels en weersomstandigheden zijn er nog wel wat hordes te nemen. Maar trouwen op een landgoed is absoluut mogelijk!

Toestemming van de gemeente

De regels over waar u precies mag trouwen verschillen van plaats tot plaats. Een gemeenteraad bepaalt op welke locaties u in die gemeente mag trouwen. Zo’n locatie noemt u ook wel een ‘huis der gemeente’.

Veel kastelen en landhuizen verspreid over heel Nederland zijn aangewezen als zo’n trouwlocatie.

Soms laat een gemeenteraad de regels over locaties ook helemaal los. In die plaatsen mag u op elke plek trouwen waar u wilt.

Overigens is het een misverstand dat landgoederen zich alleen ver buiten de grote steden zouden bevinden. Ook een trouwzaal in de buurt van Rotterdam of een feestlocatie in Amsterdam kan zich op een landgoed bevinden.

De juiste sfeer en uitstraling

Landgoederen komen in verschillende soorten en maten.

Om even te chargeren: een eeuwenoud kasteel omgeven door een prachtige Engelse landschapstuin en kastanjebomen, of de recent opgeknapte schuur van boer Henk langs de A2. Uiteraard zal de tweede categorie zichzelf niet zo verkopen. Het is dus erg belangrijk om goede research te doen naar de verschillende landgoederen en niet alleen op basis van prijs te vergelijken.

Nadat u online een voorselectie heeft gemaakt en bij meerdere locaties (bijvoorbeeld een trouwlocatie in Amersfoort of een trouwlocatie bij Dordrecht) een offerte heeft aangevraagd, stapt u in de auto om ter plekke de sfeer te proeven (horen, zien, ruiken).

Houd rekening met Nederlands weer

Een groot voordeel van trouwen op een landgoed is dat u even de stad uit bent. Dan is het zonde als het de helft van de dag regent.

Plan daarom uw bruiloft tussen mei en oktober. De meeste garantie op lekker weer heeft u in de zomermaanden juli en augustus. Dat is in verband met de zomervakantie voor veel mensen echter niet praktisch. Een goede tweede is daarom om in juni te trouwen.

Omdat u tot kort van tevoren niet weet of het gaat regenen, kunt u daar in uw draaiboek rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een buitenprogramma te maken en een alternatief voor een feestlocatie binnen.

Lang van tevoren boeken

Wilt u graag eind juni in een kasteel of landhuis gaan trouwen? Grote kans dat honderden andere stellen dat ook graag willen. Daarom is het slim om zo lang mogelijk van tevoren te boeken.

Als stelregel kunt u aanhouden om in ieder geval acht maanden van tevoren te boeken, maar langer van tevoren is beter natuurlijk.

Weet u het nog niet helemaal zeker? Of twijfelt u nog tussen verschillende locaties? Soms is er ook de mogelijkheid om een optie te nemen op een locatie. Overleg hierover na het aanvragen van de offerte.

Voldoende mogelijkheid om te overnachten

Een sprookjeshuwelijk verliest wat aan charme als de helft van uw entourage moet overnachten in een zakenhotel langs de snelweg.

Gelukkig zijn er genoeg landgoederen in Nederland waar u ook op de locatie zelf of heel dicht bij in stijl kunt overnachten. Zeker wanneer u wat verder de Randstad uitgaat. Bijvoorbeeld op een landgoed in Twente of bij een kasteel in Limburg. Wilt u een besloten bruiloft? Kies dan voor een landgoed dat u in zijn geheel kunt afhuren.

Vind snel jouw perfecte locatie