Hoe plannen we onze grote dag?

Het hoge woord is eruit: jullie gaan trouwen, en de bruiloft wordt fantastisch. Jullie hebben al veel ideeën over de ideale trouwdag, maar het plannen van een bruiloft is geen makkelijke opgave.

Wanneer gaat het gebeuren, en hoe moet de dag eruitzien? En ook heel belangrijk: waar gaat u trouwen? Voor wie in het zuiden woont, zijn er bijvoorbeeld veel mooie trouwlocaties in Eindhoven en voor mensen in het noorden kan het zaal huren Amsterdam een goede optie zijn.

Hieronder leest u tips om u op weg te helpen:

Prik een datum

Waarschijnlijk één van de eerste dingen die u zult doen als u uw bruiloft aan het plannen bent: besluiten wanneer de grote dag plaatsvindt.

U kunt voor een romantische datum gaan, zoals de dag waarop jullie elkaar ontmoetten, of de dag waarop jullie officieel een relatie kregen. Tegelijkertijd zijn praktische aspecten natuurlijk ook heel belangrijk: op bepaalde data zullen trouwlocaties duurder of niet meer beschikbaar zijn, en er zullen ook dagen zijn waarop dierbaarste familieleden of vrienden er niet bij kunnen zijn.

Houd verder rekening met grote evenementen en feestdagen en met het weer dat u kunt verwachten – al heeft u dat in Nederland natuurlijk nooit helemaal in de hand.

Neem het allemaal goed in overweging, maar hak wel ruim op tijd (minstens acht tot twaalf maanden van tevoren) de knoop door.

Vind jullie droomlocatie

Het uitzoeken van een trouwlocatie is misschien wel de moeilijkste keuze: van een sfeervol cafeetje in uw eigen dorp of stad, tot een royaal landgoed met een kasteel, de mogelijkheden lijken eindeloos.

Bespreek wat jullie in gedachte hebben, en ga dan op zoek naar locaties die aan dat beeld voldoen en binnen het budget passen.

Denk hierbij natuurlijk aan de sfeer, maar ook aan de capaciteit (niet te groot of te klein) en de mogelijkheden op het gebied van muziek, decoratie en catering. Let er ook op dat de bruiloft goed te bereiken is voor uw gasten, of dat ze eventueel in de buurt kunnen overnachten. Kijk hier bijvoorbeeld voor een trouwzaal in de buurt van Almere.

Je zult zien dat je in je zoektocht niet alleen de meest gangbare locaties tegenkomt, maar ook bijzondere plekken zoals musea, voetbalstadions en zelfs dierentuinen. Een bijzondere bruiloft locatie in Rotterdam is bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp of het Sparta Stadion.

Stel jullie gastenlijst samen

Waarschijnlijk hebben jullie zelf al een voorkeur voor een kleine of een grote bruiloft, of iets ertussenin. Het aantal mensen dat u kunt uitnodigen zal echter ook afhangen van de trouwlocatie die u heeft gekozen, en van uw budget. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Maak vervolgens samen of ieder voor zich een lijst met mensen die u er zeker bij wilt hebben. U kunt hier ook gelijk een verdeling maken tussen dag- en avondgasten. Voel u niet verplicht om mensen uit te nodigen! Het is uw feestje, dus u beslist.

Houd rekening met jullie budget

Het liefst zou u voor uw bruiloft niet aan geld hoeven te denken, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd. Het kan verleidelijk zijn om veel geld te willen uitgeven aan de perfecte bruiloft, maar ook met een kleiner budget kan uw droombruiloft werkelijkheid worden.

Zorg er vooral voor dat u ruim van tevoren een duidelijke begroting maakt en goed weet wat de prioriteiten zijn. Vindt u de locatie heel belangrijk? Dan mag u daar best wat meer ruimte voor maken in uw budget. Als u aan andere dingen minder waarde hecht, kunt u daar juist weer geld op besparen. Verder is het altijd verstandig om 10% van uw totale begroting vrij te houden voor allerlei onvoorziene kosten.

Vind snel jouw perfecte locatie